جواب درس دهم نگارش پنجم ابتدایی

در این نوشته گام به گام درس ۱۰ نگارش پنجم دبستان با موضوع درس «نام نیکو» قرار گرفته‌است که شامل املا و واژه آموزی، درک متن و نگارش می‌باشد. در ادامه با ما از بخش مطالب درسی پایه پنجم ابتدایی همراه باشید.

جواب املا و واژه آموزی صفحه ۵۳ و ۵۴ نگارش پنجم

۱- با توجه به متن درس، جاهای خالی را پر کنید.

پاسخ:

استاد با نگاه‌های ‌‌تحسین آمیز هنرمندی او را می‌دید و ‌تشویقش‌ می‌کرد، اما ‌مراقب‌‌ بود که غروربه جان شاگردش نیفتد. سال‌ها بعد محمود فرشچیان، استادی هنرمند و ‌نام آشنا‌‌ در نقاشی شد و ‌کارهای او‌‌ شهرت جهانی یافتند.


۲- متن درس را با دقت بخوانید و واژه‌هایی را که از دو کلمه یا بیشتر تشکیل شده است، بنویسید.

پاسخ:

جست‌ و‌ جوگر، گفت‌و‌گو‌، خیال انگیز‌، زاینده رو‌، گل دسته‌ها‌، فوق العاده‌، پر کار‌، کم حرف‌، کارگاه‌، دلنشین، جلال الدین محمد‌، خوش حالی‌، سپیده‌دم‌، تحسین‌‌آمیز‌، سرمشق‌، رو‌به‌رو‌، نیم‌رخ‌، نام آشنا‌، نیک‌نامی، هم صدا و …


۳- کامل کنید.

هیجان+ انگیزهیجان انگیزیعنیچیزی انسان را به هیجان وا می‌دارد. (مهیج و شور انگیز)
تفکر + آمیزتفکر آمیزیعنیچیزی که انسان را به فکر وا می‌دارد.
غم + انگیزغم انگیزیعنیغمناک و ناراحت کننده است.
طنز + آمیزطنز آمیزیعنیخنده دار، حرف یا نوشته‌ای که همراه با طنز است.
دل + انگیزدل انگیزیعنیآنچه که برای انسان پسندیده و مطلوب است.

جواب درک متن صفحه ۵۴ و ۵۵ نگارش پنجم

الف) متن زیر را با دقت بخوانید.

روزی روزگاری مردی زندگی می‌کرد که دروغگو بود. او هر جا می‌رفت دروغ می‌گفت. همیشه دوستان و نزدیکانش به او می‌گفتند که دست از این کار ناپسند بردارد؛ ولی او در جواب می‌گفت: «کی گفته که من دروغ می‌گویم؟ من راستگوترین آدم دنیا هستم!» روزی در یک مهمانی که مرد دروغگو هم مهمان بود، چند دوست کنار هم نشسته بودند و از هر دری می‌گفتند و می‌شنیدند. یکی از آن میان گفت: «چند روز است که در بازار شهر زعفران زیاد و ارزان شده. هرکس زعفران نیاز دارد، بهترین وقت خرید آن است!» مرد دروغگو ناگهان گفت: »در بازار که زعفران نیست. یک مثقال هم پیدا نمی‌شود! «مرد زعفران فروش گفت: »مگر می‌شود؟ کار من زعفران فروشی است». مرد دروغگو با تمسخر گفت: «شاید آنچه تو میفروشی زردچوبه است، نه زعفران!» زعفران فروش با ناراحتی گفت: «می‌خواهی بگویی من دروغگویم، من دیگر اینجا نمی‌مانم».

صاحبخانه، زعفران فروش را آرام کرد. یک دفعه شخصی از میان جمع گفت: «من که می‌گویم هیچکس در این جمع دروغگو نیست. چون آدم دروغگو، ته کلاهش سوراخی دارد!» مرد دروغگو تا این حرف را شنید، کلاهش را از سر برداشت و مشغول نگاه کردن به آن شد. همه گرم نگاه کردن و خندیدن به او شدند. مرد دروغگو کلاه را بر سر گذاشت، در حالی که از خجالت رنگ به رو نداشت.


ب) با توجه به متن، به سؤالات زیر پاسخ دهید.

۱- چرا مرد دروغگو گفت در بازار زعفران نیست؟

پاسخ: شاید قصد داشت با دروغ گفتن مرد زعفران فروش را مسخره کند.


۲- چرا شخصی از میان جمع گفت که هیچ کس در این جمع دروغگو نیست، چون آدم دروغگو ته کلاهش سوراخ دارد؟

پاسخ: احتمالا می‌خواست، سر به سر مرد دروغگو بگذارد.


۳- چرا مرد دروغگو به سرعت کلاه را از سر برداشت و مشغول نگاه کردن به آن شد؟

پاسخ: چون می‌دانست خودش مردی دروغگو است، می‌خواست ببیند واقعاً کلاش سوراخ است یا نه.


۴- چرا در پایان، مرد دروغگو خجالت کشید؟

پاسخ: چون به غیر از خودش کس دیگری کلاهش را برنداشت به همین خاطر همه به او نگاه کردند.


پ) برای متنی که خواندید یک عنوان مناسب انتخاب کنید.

پاسخ: عاقبت دروغگو، رسوا شدن است.

جواب نگارش صفحه ۵۶ نگارش پنجم

زندگینامه پروین اعتصامی

رخشنده اعتصامی معروف به پروین اعتصامی در ۲۵ اسفند ۱۲۸۵ در شهرت بریز به دنیا آمد و در ۱۵ فروردین ۱۳۲۰ در تهران فوت کردند. او مشهورترین زن شاعر ایرانی است. پروین از کودکی فارسی، انگلیسی و عربی را نزد پدرش آموخت و از همان کودکی تحت نظر پدرش و استادانی چو دهخدا و ملک الشعرا، بهار سرودن شعر را آغاز کرد. پدر وی یوسف اعتصامی، از شاعران و مترجمان عصر خود بود که در شکل گیری زندگی هنری پروین و کشف استعدادها، ذوق و گرایش وی به سرودن شعر نقش مهمی داشت.

پروین اعتصامی

پروین پیش از چاپ دومین نوبت از دیوان اشعارش، بر اثر بیماری حصبه در سی و پنج سالگی در تهران درگذشت و در حرم فاطمه معصومه، در آرامگاه خانوادگی‌اش، به خاک سپرده شد. تنها اثر چاپ و منتشر شده از پروین، دیوان اشعار اوست، که دارای ۶۰۶ شعر شامل اشعاری در قالب های مثنوی، قطعه و قصیده می شود. پروین بیشتر به دلیل به کار بردن سبک شعریِ مناظره در شعرهایش معروف است.


زندگینامه مهدی آذر یزدی

مهدی آذر یزدی در ۲۷ اسفند ۱۳۰۰ هجری شمسی در شهر یزد به دنیا آمد و در تاریخ ۱۸ تیر ۱۳۸۸ در سن ۸۷ سالگی در بیمارستان آتیه تهران درگذشت. او برای کودکان و نوجوانان کتاب می نوشت. تنها لذت زندگی او کتاب خواندن بود. او اولین فرد در این است که به فکر نوشتن داستان برای کودکان و نوجوانان افتاد. به همین دلیل به او لقب «پدر ادبیات کودک و نوجوان» داده اند.

مهدی آذر یزدی

وی در سال ۱۳۳۵ باتوجه به زمینه مطالعات وسیع قبلی اش شروع به نوشتن داستان‌های گوناگون برای کودکان کرد. او در این راه پنج کتاب در مجموعه قصه‌های خوب برای بچه‌های خوب و پنج کتاب کوچک‌تر در مجموعه «قصه‌های تازه از کتابهای کهن» انتشار داد. تاکنون بیست و سه عنوان کتاب از او منتشر شده‌است.

از جمله آثار انتشار یافته از آذر یزدی می توان به «قصه های تازه از کتابهای کهن»، گربه ناقلا، گربه تنبل، مثنوی برای بچه‌ها، مجموعه قصه های ساده و تصحیح مثنوی برای بزرگسالان، حکایت منظومی به نام «شعر قند و عسل» و همچنین دو کتاب آموزشی به نام خودآموز عکاسی و خودآموز شطرنج» اشاره کرد.


زندگینامه اسدالله شعبانی

اسدالله شعبانی، شاعر و نویسنده‌ی پرآوازه ایرانی، در چهارم تیرماه ۱۳۳۷ در روستای بهادربیگ از توابع همدان به دنیا آمد. او از جمله نویسندگانی است که با زبان ساده و دلنشین، دنیای کودکان را در شعرهایش به تصویر کشیده است.

شعبانی از کودکی به ادبیات علاقه‌مند بود و با وجود سختی‌های زندگی، به نوشتن و سرودن شعر پرداخت. او پس از انقلاب اسلامی، به عنوان کارشناس فرهنگی در کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان مشغول به کار شد و این فرصت را یافت تا به طور جدی به خلق آثار ادبی برای کودکان بپردازد.

اسدالله شعبانی

آثار شعبانی عمدتاً شامل شعر و قصه‌های کودکانه است که با زبان ساده و روان، مفاهیم مهمی مانند دوستی، مهربانی، وطن‌دوستی و طبیعت‌دوستی را به کودکان آموزش می‌دهند. یکی از معروف‌ترین اشعار او، شعر “زیبا زیبا زیبایی ای ایران” است که در کتاب‌های درسی دبستان نیز آمده است.

شعبانی با تأسیس انتشارات توکا، به انتشار آثار خود و دیگر نویسندگان کودک و نوجوان پرداخت و سهم بسزایی در غنی‌سازی ادبیات کودک ایران داشت. او همچنین عضو شورای کتاب کودک و دفتر تألیف کتاب‌های درسی بوده و در ارتقای سطح ادبیات کودک در ایران نقش فعالی داشته است.

اسدالله شعبانی با آثار ماندگار خود، جایگاهی ویژه در دل کودکان و نوجوانان ایران دارد. او با زبان ساده و دلنشین، دنیای کودکان را زیباتر و شاداب‌تر کرد و به حق یکی از پدران ادبیات کودک ایران لقب گرفته است.

کتاب دختر نارنج و ترنج اسدالله شعبانی

زندگینامه مصطفی رحماندوست

مصطفی رحماندوست، شاعر، نویسنده و مترجم برجسته‌ی ایرانی، در اول تیر سال ۱۳۲۹ در همدان متولد شد. او را به عنوان پدر شعر کودک ایران می‌شناسند؛ کسی که با زبان ساده و دلنشین، دنیای شیرین کودکی را در شعرهایش نقاشی کرد.

رحماندوست از کودکی به ادبیات علاقه‌مند بود و شعر می‌سرود. اشعار او، با موضوعات ساده و نزدیک به دنیای کودکان، خیلی زود در میان بچه‌ها محبوب شد. شعرهایش پر از تصویرهای زیبا و خیال‌انگیز است و احساسات لطیف کودکانه را به خوبی بیان می‌کند.

 مصطفی رحماندوست

از جمله آثار مشهور رحماندوست می‌توان به صد دانه یاقوت، گل‌های بابونه، قصه‌های ماه و کوچه‌ی مهربانی اشاره کرد. کتاب‌های او به چندین زبان ترجمه شده و در بسیاری از کشورهای جهان مورد استقبال قرار گرفته است.

رحماندوست علاوه بر شاعری، در زمینه‌های نویسندگی و ترجمه نیز فعالیت داشته است. او با ترجمه کتاب‌های کودک و نوجوان، به غنی‌سازی ادبیات کودک ایران کمک شایانی کرده است.

مصطفی رحماندوست با آثار ماندگار خود، جایگاهی ویژه در ادبیات کودک و نوجوان ایران دارد و نام او همیشه با شعرهای شیرین و خاطره‌انگیز گره خورده است. او با زبان ساده و دلنشین، دنیای کودکان را زیباتر و شاداب‌تر کرد.

سخن پایانی

اگر سوالی درباره‌ی درس دهم نگارش پنجم دبستان با موضوع درس ««نام نیکو»» دارید می‌توانید در بخش نظرات بپرسید تا تیم معلمان ما در اولین فرصت شما را راهنمایی کنند.

جواب درس نهم نگارش پنجم
جواب درس یازدهم نگارش پنجم
📝 نمونه سوالات پایه پنجم ابتدایی

توجه: دانش‌آموزان عزیز شما می‌توانید برای دسترسی آسان‌تر به مطالب درسی عبارت «سوییتی بلاگ» را در انتهای مطلب مورد نظر خود سرچ(جست و جو) کنید.

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *