جواب درس یازدهم علوم پنجم ابتدایی
در این نوشته جدیدترین گام به گام درس ۱۱ علوم پنجم دبستان با موضوع درس «بکارید و بخورید» قرار گرفته است که شامل جواب گفت وگو، فعالیت، فکرکنید، جمع آوری اطلاعات و کاوشگری میباشد. در ادامه با ما از بخش مطالب درسی پایه پنجم ابتدایی همراه باشید.
جواب کاوشگری صفحه ۹۱ و ۹۲ و ۹۳ علوم پنجم
آب چه اثری بر رشد گیاه دارد؟
پاسخ:
روش اجرا:
پنچ گلدان پلاستیکی کوچک و هم اندازه تهیه کنید.
در همهی گلدانها به مقدار مساوی خاک باغچه بریزید.
درون هر گلدان، پنج دانه عدس سالم، درشت و هم اندازه را با فاصله و در عمق یکسان (تقریبا یک سانتی متر) درون خاک قرار دهید و روی آنها را با خاک بپوشانید.
گلدانها را پشت پنجره بگذارید و هر روز به آنها مقدار یکسانی آب بدهید.
پس از آنکه گیاهان سر از خاک درآوردند، فعالیت را در دو بخش زیر انجام دهید.
قسمت اول:
۱- دو تا از گلدانها را انتخاب و مانند شکل شماره گذاری کنید.

۲- به گلدان اول هر سه روز یک بار نصف لیوان آب بدهید ولی به گلدان دوم آب ندهید.
۳- این کار را ۱۰ تا ۱۳ روز ادامه دهید.
۴- مشاهده های خود را در جدولی مانند جدول زیر یادداشت کنید.

از مشاهدههای خود نتیجه گیری کنید. در پایان این فعالیت، به گلدانها به طور یکسان آب بدهید تا گیاهان بتوانند به زندگی و رشد خود ادامه دهند.
قسمت دوم:
۱- سه گلدان باقی مانده را شماره گذاری کنید. به یکی نصف لیوان آب مقطر، به گلدان دوم نصف لیوان آب معمولی و به گلدان سوم نصف لیوان آب شور بدهید.
۲- آب دادن به این گلدانها را ۱۰ تا ۱۳ روز به همان ترتیب بالا با آب مقطر، آب معمولی و آب شور ادامه دهید.
۳- طول ساقههای هر گلدان را اندازه بگیرید. میانگین آنها را حساب کنید.
۴- نتایج را در جدولی مانند جدول زیر بنویسید.


۵- برای مقایسهی رشد گیاه عدس در سه گلدان، نتایج به دست آمده در جدول را به صورت نمودار ستونی رسم کنید.
پاسخ:

رشد عدس در کدام گلدان بیشتر از بقیه است؟ کمتر از بقیه است؟
پاسخ:
رشد عدس در گلدانی که با آب معمولی آبیاری شده بیشتر از بقیه و رشد عدس در گلدانی که با آب شور آبیاری شده است از بقیه کمتر است.
جواب جمع آوری اطلاعات صفحه ۹۴ علوم پنجم
در یک فعالیت گروهی، دربارهی اینکه چه گیاهانی میتوانند در آب شور یا نسبتا شور رشد کنند، اطلاعات جمع آوری کنید و نتایج را با استفاده از داده نما یا پرده نگار به کلاس ارائه دهید.
پاسخ:
بیشتر گیاهان برای رشد خود به آب شیرین نیاز دارند اما گونه ای از گیاهان وجود دارند که با آب شور نیز رشد میکنند. ساختار فیزیکی این گیاهان دارای یک پوشش ژلاتینی میباشد که آنها را در برابر نمک و شوری آب مقاوم میکند. در واقع سلولهای ویژه موجود در بدنه این گیاهان به دفع شوری شوری آب کمک میکند و آنها را مقاوم نیز میسازد.
البته اگر مقدار شوری آب خیلی زیاد باشد این گیاهان نیز شانس کمی برای رشد دارند. گیاهان کمی مانند انواع کاجها ایلان، گل ابریشم، زبان گنجشک و … میتوانند در آب خیلی شور مانند دریا رشد کنند که اصطلاحا به آنها شور پسند گفته میشود و مناسب نگه داری در آکواریوم نیز میباشند.
درختان حرا: علاوه بر اینکه در آب شور رشد میکنند نیاز به میزان آب کمی نیز دارند. این گیاه به علت داشتن ریشههای هوایی اکسیژنی که نیاز دارد را از طریق هوای اطراف به دست میآورد.
گیاه کاهویی روشن: برای رشد به نور متوسط رو به زیاد احتیاج دارد و برای نگهداری در آکواریومهای آبشور بسیار خوب میباشد.
گیاه راک وید: نوعی جلبک قهوهای رنگ است و در مناطق ساحلی میتوان آنها را مشاهده کرد.
گیاهان سی گرس: این گیاهان بسیار زیبا تشابه خیلی زیادی با گلهای چمندار زمینی دارند. حیوانهایی مانند جوجه تیغی و خرچنگ دریایی میتوانند از این گیاهان تغذیه کنند.
فیتوپلانگتونها: گیاهانی که ابعادی بسیار کوچک و در حد میکروسکوپی دارند و بر روی آب زندگی میکنند.
جواب کاوشگری اطلاعات صفحه ۹۴ و ۹۵ و ۹۶ علوم پنجم
روش اجرا:
۱- سه گلدان پلاستیکی هم اندازه را بردارید و شماره گذاری کنید.
۲- در گلدان اول مقداری خاک رس بریزید. در گلدان دوم به اندازهی گلدان اول ماسه بریزید. در گلدان سوم به مقدار مساوی با دو گلدان دیگر، خاک باغچه بریزید.
۳- در هر گلدان، پنج دانه عدس سالم، درشت و هم اندازه را با فاصله و عمق مساوی (تقریبا یک سانتی متر) در داخل خاک قرار دهید. گلدانها را پشت پنجره بگذارید.
۴- به گلدانها به مقدار مساوی آب بدهید.
۵- چند روز از گلدانها مراقبت کنید.
۶- طول ساقهی گیاهان هر گلدان را اندازه بگیرید.
۷- میانگین طول ساقهها را حساب کنید و در جدولی مانند جدول زیر بنویسید.
پاسخ:

۸- با استفاده از عددهای جدول، در روز دهم نموداری رسم کنید.
پاسخ:

نتیجهگیری خود را از این فعالیت در یک یا دو جمله بنویسید. از این کاوشگری، گزارشی تهیه کنید و آن را به کلاس ارائه دهید.
پاسخ:
از این آزمایش نتیجهگیری میکنیم که خاک خوب یک عامل بسیار مهم برای رشد گیاهان میباشد. خاک خوب خاکی است که حاوی مواد معدنی کافی بوده و بتواند آب و رطوبت را برای زمانی کافی نگهداری کند. با توجه به آزمایشهایی که انجام دادیم فهمیدیم که خاک باغچه نسبت به سایر خاکها برای رشد گیاه مناسب است.
جواب فکر کنید اطلاعات صفحه ۹۶ علوم پنجم
برای کشاورزی در مناطق کم باران، چه خاکی مناسبتر است؟
پاسخ:
در اینگونه مناطق باید خاکی را انتخاب کرد دانههای ریزی داشته باشد تا بتواند رطوبت را مدت زمان بیشتری در خود نگه دارد. بهترین خاکی که این ویژگی را دارد خاک رس میباشد. زیرا رس خاکی طبیعی است که مواد آن دانه ریز و عموماً از گروهی کانیهای متبلورها تشکیل شده است.
جواب فعالیت صفحه ۹۷ علوم پنجم
هوا چه اثری بر رشد گیاهان دارد؟
۱- دو گلدان کوچک که در هر کدام یک گیاه عدس رشد کرده باشد، تهیه کنید. (میتوانید از گلدانهایی که در فعالیتهای قبلی در آنها عدس کاشتهاید استفاده کنید یا چند روز قبل در دو گلدان دانهی عدس بکارید.)
۲- گلدانها را در دو ظرف پلاستیکی شفاف و دردار قرار دهید اما فقط در یکی از ظرفها را ببندید.
۳ مشاهدههای خود را به مدت چند روز یادداشت کنید. از این فعالیت چه نتیجهای میگیرید؟
پاسخ:
گیاهی که در ظرف در باز قرار گرفته است رشد بهتر میکند اما گیاهی که در ظرف در بسته قرار دادیم بعد از گذشت چند روز خشک شده است.
جواب کاوشگری صفحه ۹۷ علوم پنجم
نور چه اثری بر رشد گیاهان دارد؟
اگر به گیاه نور نتابد، برگهای آن زرد میشوند و پس از مدتی از بین میروند. برای اینکه بررسی کنید نور چه تأثیری بر رشد گیاه دارد، آزمایشی را طراحی و اجرا کنید.
پاسخ:
گیاهی مثل شمعدانی را انتخاب میکنیم که وضعیت خوبی داشته باشد و رشد طبیعی داشته باشد. روی یکی از برگهای این گیاه را با یک تکه فویل کاملاً بپوشانید تا به نور برخورد نکند. بعد از چند روز میبینیم که برگ زرد شده و از بین میرود.
جواب فکر کنید صفحه ۹۸ علوم پنجم
در هر یک از جاهای زیر برای کاشتن یک گیاه و رشد مناسب آن چه راه حلهایی پیشنهاد میکنید؟
پاسخ:
جایی که خاک آن رس زیادی دارد.
این خاک حاوی مقدار زیادی آب است. بنابراین گیاهانی در این خاک که به آب بیشتری نیاز دارد بهتر رشد میکنند. با کاهش تعداد آبیاری در این زمین می توان رطوبت خاک را تنظیم کرد. با واژگونی خاک و قرار دادن زیر زمین در معرض هوا، همچنین با افزودن کمی ماسه به این خاک میتوان آن را به خاک مناسب تبدیل کرد و همچنین مقداری از رطوبت آن را کاهش داد.
جایی که خاک آن نسبتا شور است.
گیاهان مقاوم باید در این نوع خاک کاشته شوند. همچنین می توان آن را با استفاده از مواد شیمیایی اصلاح کرد تا شوری آن را به شدت کاهش دهد.
جایی که بارندگی کم است.
بهتر است گیاهانی را بکارید که به آب کمتری نیاز دارند زیرا در این خاک رشد بهتری دارند. البته میتوان کمبود بارندگی را با آبیاری قطرهای در این مناطق جبران کرد. همچنین میتوان با افزودن خاک رس به خاک در این مزارع، توانایی خاک در حفظ رطوبت را افزایش داد.
سخن پایانی
اگر سوالی دربارهی درس ۱۱ علوم پنجم ابتدایی با موضوع درس ««بکارید و بخورید»» دارید میتوانید در بخش نظرات بپرسید تا تیم معلمان ما در اولین فرصت شما را راهنمایی کنند.
✅ جواب درس دهم علوم پنجم
✅ جواب درس دوازدهم علوم پنجم
📝 سوالات درس یازدهم علوم پنجم
📝 نمونه سوالات پایه پنجم ابتدایی
توجه: دانشآموزان عزیز شما میتوانید برای دسترسی آسانتر به مطالب درسی عبارت «سوییتی بلاگ» را در انتهای مطلب مورد نظر خود سرچ(جست و جو) کنید.
نظرات کاربران