جواب درس یازدهم نگارش ششم ابتدایی
در این نوشته گام به گام درس ۱۱ نگارش ششم دبستان با موضوع درس «شهدا خورشیدند» قرار گرفته است که شامل املا و دانش ادبی، نگارش ، کارگاه نویسندگی، درک متن و هنر و سرگرمی میباشد. در ادامه با ما از بخش مطالب درسی پایه ششم ابتدایی همراه باشید.
جواب املا و دانش ادبی صفحه ۶۸ نگارش ششم
۱- شکل صحیح کلمات را انتخاب کنید.
پاسخ:
الف) دانش آموزان (انشای – انشاء) خود را در کلاس خواندند. ←انشای
ب) معلم گفت: نام (شهدای– شهداء) انقلاب ما در تاریخ جاویدان میماند. ←شهدای
۲- با توجه به متن درس، جدول زیر را کامل کنید.
پاسخ:

۳- در هر یک از جمله های زیر «شهید» به چه چیزی تشبیه شده است؟
شهدا خورشیدند.
پاسخ: خورشید
چون چراغی است که در خانه ما میسوزد.
پاسخ: چراغ
چون شقایق سرخ است.
پاسخ: گل شقایق
جواب نگارش صفحه ۶۹ نگارش ششم
۱- داستان زیر را تا سه سطر ادامه دهید.
از کوه بالا رفت. شقایقهای وحشی در دسترس نبودند. با احتیاط جلو رفت و دستهای از شقایقهای سرخ را چید. کوله بارش سنگین بود. به سختی از کوه پایین آمد. کف پوتین سوراخ شده بود. کم کم هوا داشت تاریک میشد که به سنگرها نزدیک شد. به سمت سنگر خودشان حرکت کرد. صدای ملکوتی را شنید که روحش را به پرواز در آورد با خوشحالی پرده سنگر را کنار زد ولی ناگهان ….
پاسخ اول:
سطل آبی بر سرش خالی شد و صدای خنده تمام سنگر را فرا گرفت. علی، که فردای آن روز به شهادت رسید، با خنده گفت: «مرد حسابی! دو روز رفتی اطلاعات جمع کنی، حالا با این دستگُل برگشتی؟» او در پاسخ لبخندی زد و گفت: «نگران نباش، اطلاعاتی دارم که با آن دشمن را زمینگیر میکنیم.»
پاسخ دوم:
ولی ناگهان با صحنهای عجیب روبرو شد. سنگر خالی بود و سکوتی سنگین بر فضا حکمفرما بود. قلبش به تپش افتاد و قدمی به جلو برداشت. تنها چیزی که دید، نامهای بود که روی خاکهای سنگر افتاده بود. نامه را برداشت و با دستانی لرزان باز کرد. خطی آشنا نوشته بود: «رفیق، به مأموریت رفتهایم. زود برگرد. منتظرت هستیم.»
پاسخ سوم:
باران شدید میبارید. چترش دیگر توانایی محافظت از او را نداشت و لباسهایش خیس شده بودند. قدمهایش کندتر از قبل شده بودند، اما هیچچیز نمیتوانست او را متوقف کند. مسیر پر پیچ و خم کوهستان را به سختی طی میکرد. از میان درختان پرباران عبور کرد و به نقطهای رسید که همیشه برایش یادآور روزهای سخت و نبردهای فراموشنشدنی بود. به آنجا نگاه کرد و در دلش گفت: «این بار دیگر نخواهم شکست.»
چشمانش بر افق دور دست متمرکز شد.
۲- جملههای زیر را کامل کنید.
پاسخ:
شهید همچون ستارهای درخشان در آسمان کشور است.
شهدا چون کوههای بزرگ مقاوم و استوار بودند.
شهدا همیشه پاسدار وطن هستند.
جواب کارگاه نویسندگی صفحه ۷۰ و ۷۱ نگارش ششم
۱- در مورد یکی از شهدایی که می شناسید، گزارشی تهیه کنید و در دو بند بنویسید. (عنوان مناسبی برای گزارشتان پیدا کنید.)
پاسخ:
شهید سردار قاسم سلیمانی یکی از برجستهترین فرماندهان نظامی جمهوری اسلامی ایران بود که در تاریخ ۱۳ دی ۱۳۹۸ در حمله هوایی آمریکا در بغداد به شهادت رسید. او در طول بیش از چهار دهه خدمت در سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، نقشی کلیدی در تحولات منطقهای و جهانی ایفا کرد. سردار سلیمانی در ابتدا به عنوان یک فرمانده سپاه قدس شناخته میشد و مسئولیت هدایت عملیاتهای ویژه برونمرزی جمهوری اسلامی ایران را بر عهده داشت.
او با مدیریت و رهبری عملیاتهای نظامی در کشورهایی مانند عراق، سوریه، لبنان و یمن، تاثیر زیادی در مقابله با گروههای تروریستی مانند داعش و جبهه النصره داشت. سردار سلیمانی به عنوان یک استراتژیست برجسته، همواره در تلاش بود تا امنیت ایران و متحدانش را در برابر تهدیدات مختلف حفظ کند. به همین دلیل، او به عنوان نمادی از مقاومت و مبارزه علیه تروریسم در منطقه شناخته میشود.

سردار سلیمانی همچنین در کنار اقدامات نظامی، در زمینههای دیپلماتیک و سیاسی نیز تاثیرگذار بود و روابط ایران با کشورهای منطقه را تقویت کرد. شخصیت او نه تنها در میان ایرانیان، بلکه در سراسر جهان عرب و منطقهای که در آن فعالیت میکرد، محبوبیت و احترام زیادی داشت. شهادت او موجب واکنشهای گستردهای در سطح بینالمللی شد و بسیاری از طرفداران مقاومت در سراسر جهان او را به عنوان یک قهرمان و نماد ایستادگی در برابر ظلم و استکبار میشناسند.
او در زمان شهادت خود، نه تنها یک فرمانده نظامی، بلکه شخصیتی تأثیرگذار در سیاستهای منطقهای و بینالمللی بود که آثار کارنامهاش هنوز در سیاستهای ایران و منطقه باقی مانده است.
شهید رضا رضی یکی از شهدای مدافع حرم است که در دفاع از حریم اهل بیت و مقابله با گروههای تروریستی همچون داعش به شهادت رسید. او یکی از جوانان رشید و پرشور ایرانی بود که با شور و ایمان به جبهههای سوریه رفت تا در کنار دیگر مدافعان حرم از حرم حضرت زینب (سلاماللهعلیها) دفاع کند.

شهید رضا رضی با وجود اینکه در شرایط دشوار و جنگی در سوریه قرار داشت، همواره با روحیهای بالا و عزم راسخ، در عملیاتها شرکت میکرد. او جزء افرادی بود که به طور داوطلبانه به جبهههای جنگ رفت و تنها هدفش دفاع از ارزشهای اسلامی، حریم اهل بیت و ملتهای مظلوم بود. رضا رضی در بسیاری از عملیاتها در برابر تکفیریها و گروههای تروریستی ایستاد و در نهایت در تاریخ ۲۸ آبان ۱۳۹۴ در منطقه حلب سوریه به شهادت رسید.
او در وصیتنامهاش بر اهمیت دفاع از وطن، ایمان و عشق به اهل بیت تأکید کرده بود و شهادتش برای بسیاری از مردم ایران و علاقهمندان به مقاومت، الهامبخش شد. شهادت رضا رضی نه تنها از نظر نظامی، بلکه از نظر معنوی نیز تأثیر زیادی در تقویت روحیه مقاومت و مبارزه با ظلم در منطقه داشت. نام او در کنار دیگر مدافعان حرم به عنوان نمادی از فداکاری، شجاعت و ایستادگی در برابر دشمنان اسلام باقی مانده است.
۲- گزارش سادهای از آنچه امروز در مدرسه دیده اید، بنویسید.
پاسخ:
امروز در مدرسه خیلی روز خوبی بود. صبح وقتی وارد مدرسه شدم، معلم با لبخند به ما خوشآمد گفت. اول در کلاس ریاضی بودیم. معلم سوالهای خیلی جالبی از ما پرسید و همه تلاش کردیم تا جواب درست بدهیم. بعد از آن، در کلاس فارسی، داستانی خیلی زیبا از یک شیر شجاع خواندیم. معلم از ما خواست تا درباره داستان بنویسیم و نظر خودمان را بگوییم.
بعد ناهار، یک بازی در حیاط مدرسه داشتیم. من و دوستانم با هم فوتبال بازی کردیم و خیلی خوش گذشت. در آخر روز، معلم برای ما نقاشی کشیدن را آموزش داد. من یک درخت بزرگ و آسمان آبی کشیدم و معلم گفت خیلی خوب شده. روز خوبی بود و خیلی چیزهای جدید یاد گرفتم.
۳- فهم خود را از ضرب المثل « تو نیکی کن و در دجله انداز …. » در یک بند بنویس.
پاسخ:
ضربالمثل «تو نیکی کن و در دجله انداز» به این معنی است که وقتی کار خوبی انجام میدهی، نباید انتظار پاداش یا تشکر از دیگران داشته باشی. مانند کسی که به رودخانه دجله نیکی میکند و چیزی به او نمیرسد، بلکه هدف باید از درون و برای خیر دیگران باشد. این ضربالمثل به ما میآموزد که کارهای نیکو را بدون چشمداشت به نتیجه یا جواب از دیگران انجام دهیم، چون خوبی همیشه در نهایت به خود شخص برمیگردد.
جواب درک متن صفحه ۷۲ نگارش ششم
الف) در سالهای گذشته با نشانههای ربط « امّا، ولی، و، نیز و… » آشنا شدید. حالا به جملههای زیر توجه کنید:
اگرچه هوا تاریک شده بود امّا پسرک به راحتی راه خانه را پیدا کرد.
اگرچه رسیدن به موفّقیت کار دشواری به نظر میرسد امّا با تلاش و پشتکار میتوان به آن رسید.
واژهی مشخص شده، یکی دیگر از واژههایی است که جملهها را به یکدیگر ربط میدهد.
ب) متن زیر را با « که، و، اگرچه، امّا، ولی » کامل کنید.
پاسخ:
در زمانهای قدیم، یک گرگ و یک روباه با یکدیگر دوست بودند. گرگ در یک روز سرد زمستانی، هنگامی که برف سنگینی باریده بود، برای پیدا کردن غذا بیرون رفت. همینطور که دنبال غذا میگشت، به کوهی رسید …و… در آنجا روباه را دید …که.. به کوه تکیه داده بود. گرگ گفت: »سلام روباه، ای کاش تو هم با من به شکار میآمدی! …اگرچه… من همه جا را گشته ام؛ ولی چیزی پیدا نکردهام. « روباه با لحن دوستانهای گفت: » متأسفم دوست عزیز! میخواهم به تو کمک کنم، ..امّا.. باید این کوه را نگه دارم. اگر تو این کوه را نگه داری، من میروم و برای تو و خودم شام خوبی میآورم.
« سپس روباه به سمت گرگ پرید …و.. گرگ هم به سمت کوه. ساعت ها گذشت ..ولی… روباه برنگشت ..و.. دست و پشت گرگ خسته شده بود؛ امّا صبر کرد. بعد از مدتی فهمید که روباه برنخواهد گشت.
جواب هنر و سرگرمی صفحه ۷۳ و ۷۴ نگارش ششم
۱- از روی سرمشق زیر، خوش خط و زیبا بنویسید.
پاسخ:
به داد و دهش یافت آن نیکویی *** تو داد و دهش کن، فریدون تویی
چنینم یک سر، که و مِه همه *** تو خواهی شبان باش، خواهی رمه
۲- پاسخ سوالات را در جدول بنویسید، سپس با حروف خانههای علامتدار، رمز جدول را پیدا کنید.
پاسخ:
۱. مهمترین لغت نامه توسط وی گردآوری و تألیف شد. ← دهخدا
۲. سرایندهی شعر «درد عشقی کشیدهام که مپرس» ← حافظ
۳. از شاگردان نزدیک بوعلی سینا ← بهمن یار
۴. به معنی واژه و کلمه ← لغت
۵. کتابی که اطلاعات گوناگونی در آن آورده شده باشد. ← دایرة المعارف
۶. درختی که باعث جاودانگی میشود. ← درخت علم
۷. سورهای در قرآن به معنی ستایش ← حمد
۸. به معنای غرفه و اتاق ← کلاس
۹. برای رسیدن به آن باید تلاش کرد. ← موفقیت
۱۰. پاداش نمازگزاران ← بهشت
۱۱. به معنای اولین ← نخستین

سخن پایانی
اگر سوالی دربارهی درس ۱۱ نگارش ششم دبستان با موضوع درس ««شهدا خورشیدند»» دارید میتوانید در بخش نظرات بپرسید تا تیم معلمان ما در اولین فرصت شما را راهنمایی کنند.
✅ جواب درس دهم نگارش ششم
✅ جواب درس دوازدهم نگارش ششم
📝 نمونه سوالات پایه ششم ابتدایی
توجه: دانشآموزان عزیز شما میتوانید برای دسترسی آسانتر به مطالب درسی عبارت «سوییتی بلاگ» را درانتهای مطلب مورد نظر خود سرچ(جست و جو) کنید.
نظرات کاربران