جواب فعالیت صفحه ۶۶ و ۶۷ ریاضی ششم
در این نوشته جدیدترین گام به گام پاسخ فعالیت صفحه ۶۶ و ۶۷ ریاضی ششم ابتدایی، با موضوع «مرکز تقارن و تقارن مرکزی» قرار گرفته است که شامل جواب تمام صفحه ۶۶ و ۶۷ کتاب درسی ریاضی پایه ششم از فصل ۴ میباشد. در ادامه با ما از بخش پاسخ سوالات ریاضی ششم ابتدایی همراه باشید.
جواب فعالیت صفحه ۶۶ ریاضی ششم
در هر کدام از شکلهای زیر، اگر شکل را حول نقطهی مشخص شده، ۱۸۰ درجه(نیمدور) بچرخانیم، قرینهی شکل روی خودش منطبق میشود. به این نقطه، مرکز تقارن میگویند.
در هریک از شکلهای زیر، ابتدا حدس بزنید نقطهی مشخص شده مرکز تقارن شکل است یا نه. سپس درستی حدس خود را بررسی کنید.

نکته: اگر هر یک از شکلهای فوق را ۱۸۰ درجه دوران بدهیم بر قسمت دیگر منطبق میشود بنابراین تمام شکلها نقطهی تقارن در مرکز آنها قرار دارد.
۱- در کدام یک از شکلهای زیر، نقطهی مشخص شده، مرکز تقارن نیست؟
پاسخ:

نکته: همانطور که در شکل بالا مشاهده میکنید اگر در دو شکل سمت چپ را دوران بدهیم بر خود شکلها منطبق میشود ولی در شکل سمت راست که نقطهی تقارن در مرکز نیست و کمی پایینتر از مرکز قرار دارد اگر شکل را ۱۸۰ درجه دوران بدهیم نقطهی تقارن بالا میافتد و برای اینکه دو نقطهی تقارن را برهم منطبق کنیم باید شکل را کمی به پایین منتقل کنیم که در شکل بالا میتوانید به راحتی مشاهده کنید.
۲- خانم جلالی، با استفاده از کاغذ شفاف، قرینهی نقطهی «آ» را نسبت به نقطهی «ب» پیدا کرد و از دانش آموزان خواست قرینهی نقطهی «آ» را با روش دیگری پیدا کنند.
پاسخ:

نکته: برای پیدا کردن قرینهی هر شکل کافی است، شکل را روی یک کاغذ رسم کنیم و سپس پایین شکل را تا میکنیم و شکل تصویر را از پشت کاغذ رسم میکنیم. شکل رسم شده قرینهی شکل میباشد. این روش برای پیدا کردن قرینهی یک شکل نسبت به یک خط مناسب میباشد و اگر نسبت به یک نقطه خواستید رسم کنید ابتدا یک خط از آن نقطه باتوجه به صورت سوال رسم کنید و سپس روش فوق را تکرار کنید.
جواب فعالیت صفحه ۶۷ ریاضی ششم
۳- خانم جلالی، با استفاده از کاغذ شفاف، قرینهی نقطهی «آ» را نسبت به نقطهی «ب» پیدا کرد و از دانش آموزان خواست قرینهی نقطهی «آ» را با روش دیگری پیدا کنند.

چند دانش آموز روشهای زیر را پیشنهاد کردهاند.
علی: قرینهی «آ» را نسبت به محور عمودی (قرمز) به دست آورد و آن را «پ» نامید. سپس قرینهی نقطه ی «پ» را نسبت به محور افقی (آبی) پیدا کرد و آن را «ت» نامید. اکنون نقطهی «ت» قرینهی نقطهی «آ» است.

محمد مهدی: نقطهی «آ» را با خط کش به نقطهی «ب» وصل کرد و به همان اندازه ادامه داد و قرینهی آن را پیدا کرد.

سبحان: با شمردن مربعها از نقطهی «آ» سه واحد به سمت راست و یک واحد به سمت پایین رفت تا به نقطه «ب» رسید. سپس از نقطهی «ب» یک واحد به سمت پایین و سه واحد به سمت راست حرکت کرد تا قرینهی «آ» را پیدا کند.

الف) روشهای بالا را با هم مقایسه کنید.
پاسخ:
همه روشهای بالا صحیح است و به جواب درست میرسند اما روشی که سبحان استفاده کرده است بهتر است چون سریعتر به جواب میرسد اما بدی این روش این است که فقط در صفحهی شطرنجی میتوان از این روش استفاده کرد.
ب) توضیح دهید چگونه قرینهی پاره خط «آ ب» نسبت به نقطهی «م» را پیدا کردیم.
پاسخ:

خط را به شکلی که از نقطه «آ» و «م» رد بشه قرار دادهایم، سپس به میزان فاصله نقطه «آ» تا «م» از نقطه «م» ادامه میدهیم. با این کار قرینه نقطه «آ» را به دست میآوریم. این بار خط کش را طوری قرار میدهیم که از نقطه «ب» و «م» عبور بکند. سپس به میزان فاصله نقطه «ب» از «م» یعنی ۳ واحد از نقطه «م» ادامه میدهیم تا قرینه نقطه «ب» به دست بیاید. در نهایت این دو نقطه را به هم متصل میکنیم تا قرینه پاره خط «آ ب» به دست آید.
پ) قرینهی شکلهای زیر را نسبت به نقطهی داده شده پیدا کنید.
پاسخ:

برای اینکه قرینه یک شکل را نسبت به نقطهای پیدا کنیم ابتدا باید گوشهها را مشخص کنیم، بعد قرینه گوشههای مشخص شده را نسبت به نقطه موردنظر پیدا کنیم(برای این کار با استفاده از خط چین قرینهی تمام گوشهها را نسبت به نقطه تقارن پیدا میکنیم) و در آخر آنها را مثل شکل اولیه به هم وصل کنیم.
سخن پایانی
اگر سوالی درباره فعالیت صفحه ۶۶ و ۶۷ ریاضی ششم با موضوع فصل چهارم که ««مرکز تقارن و تقارن مرکزی»» است، دارید آن را از قسمت نظرات بپرسید. تیم معلمان ما در اولین فرصت شما را راهنمایی میکنند.
✅ جواب کار در کلاس و فعالیت صفحه ۶۵ ریاضی ششم
✅ جواب کار در کلاس و فعالیت صفحه ۶۷ و ۶۸ ریاضی ششم
📝 نمونه سوالات پایه ششم ابتدایی
توجه: دانشآموزان عزیز شما میتوانید برای دسترسی آسانتر به مطالب درسی عبارت «سوییتی بلاگ» را درانتهای مطلب مورد نظر خود سرچ(جست و جو) کنید.
نظرات کاربران